top-banner.jpg (1)

Gode tips til når du flytter hjemmefra ved studiestart

Gode tips til når du flytter hjemmefra ved studiestart

 

Når man går fra at være gymnasieelev til at studere på en videregående uddannelse, og eventuelt står til at flytte hjemme fra, kan for de fleste være en stor ting. Man går fra at være i de trygge og vante rammer hos mor og far til pludselig at stå på egne ben i en ny by, egen bolig og skal til at lære et helt nyt netværk at kende. Man skal hurtigt vende sig til at stå på egne ben. Mange spørgsmål stilles, når man finde ud af hvor man skal bo, hvad skal man leve af, og hvordan man skal klare de huslige pligter samt lektier og stadig have et socialt liv.  For mange er studiestart og flytte hjemmefra store begivenheder i livet, og når de ting falder oven i hinanden kan det godt være lidt tumult. Vi på BoligDK har lavet en guide der måske kan være med til at skabe en smule overblik, og give dig en god start på en mere selvstændig tilværelse.  

 

Planlæg i god tid at flytte hjemmefra

 

Når man flytter er der mange ting der skal være styr på. Specielt når det er første gang man flytter fra sit barndomsværelse til sin allerførste bolig. En af de vigtigste ting at finde ud af inden man flytter hjemmefra, er at have et overblik over økonomien. Hvor meget har man råd til at betale i husleje, mens der stadig skal være noget at leve for. Derudover skal du også have søgt SU. En god ide ville være at lave et budget over hvor mange indtægter og udgifter du har i løbet af en måned. Derudover skal du også regne med andre udgifter som depositum, inventar til lejligheden og det månedlige forbrug (vand, varme, el) og hvad man nu ellers kunne tænke sig. Hvis du er ude i god tid, har du også bedre tid til at finde netop den bolig der passer til dit budget og hvor du gerne vil bo.

 

Flyt hjemmefra i din egen første bolig

 

Det er som sagt en rigtig god ide at være ude i god tid, så man har gode muligheder for at finde det sted du helst vil bo. Mange venter først med at starte søgning på en ny bolig, når de har fået svar på deres ansøgning til studiet. Det er dog en god ide at på forhånd vide lidt om hvilke områder i den studie by du skal til, som du gerne vil bo i. Når du har styr på dit budget, så er du også klar til at starte søgningen på din studiebolig.

Det kan dog være nemmere sagt end gjort. Desværre er hovedstaden, København, et af de sværeste steder at finde bolig, hvor det er efterfulgt af Aarhus. Disse 2 byer er rigtig svære at finde tag over hovedet, medmindre man er effektiv i sin boligsøgning, og måske være nødsaget til at gå på kompromis med nogle ting. Et af vores bedste tip, er at skrive en fornuftig boligansøgning til de lejligheder/værelser du søger. Udlejere bruger meget tid på kigge på ansøgninger. De vil have lejere ind som har styr på sagerne, og vide lidt om hvem de skal have til at bo i deres ejendom. Det kan være med til at komme et skridt foran i køen, hvis man skriver en god boligansøgning.

 

Få styr på det formelle

Når dagen endelig kommer hvor du skal til at flytte ind i den lejebolig du har fået, og tingene skal flyttes fra børneværelset hjemme ved mor og far. Der er lige et par formelle ting man huske under flytning. For det første skal du melde flytning til folkeregistret. Det kan du gøre via Borger.dk og skal senest foretages 5 dage efter du er flyttet til din nye bopæl. Derudover skal du have valgt ny læge og tandlæge. Når du flytter ind i lejligheden, skal du huske at aflæse målerne, altså vand, varme og el. Derudover skal du selv tilmelde dig el måleren.

Hvilke forsikringer skal der være styr på

 

Som hjemmeboende har det været mor og far, der højst sandsynlig har stået for forsikringerne og ikke mindst at betale dem. Nu hvor du selv skal til at stå for det, er den en god ide at få styr på inden det er for sent. En god start vil være indboforsikring, så alt hvad du har i hjemmet er forsikret. Hvis man kontakter forsikringsselskabet er der også mulighed for nogle favorable priser som studerende.  En anden forsikring man burde kigge på var ulykkes- og ansvarsforsikring, hvis uheldet nu skulle være ud.

 

Læs mere om forsikringer her ”Forsikring af din lejebolig"

Lav nøje planlægning af madplan

 

Det behøves nødvendigvis ikke at være på budget når man tænker på mad for en studerende på SU. Selvom mange tænker spaghetti og havregryn, så behøves det slet ikke at være så kedeligt som mange tror. Med lidt god vilje, kan pengene rækker langt hvis man planlægger lidt. Et månedligt madbudget ville være en god ide, og det være med til at lette økonomien. Planlæg hvad du skal have i løbet af ugen, eventuelt lav en større portion som rækker til et par dage. I stedet for at besøge kantinen, så lav en madpakke. Det vil spare dig mange penge i længden, så der luft i budgettet til en masse andre meget sjovere ting.

 

Hav en god studiegruppe

Som studerende må man også nogen gange indfinde sig med man ikke kan nå alting. Det kan godt være lidt svært, specielt når man vil det hele. Det kan godt være svært at få læst alle ens lektier. Det kan derfor være en god ide at have en studiegruppe man i løbet af ugen kan mødes med, og tale om lektierne hvis nu der skulle være nogle spørgsmål. Så kan man bruge sin studiegruppe, som en slags kollegaer til at diskutere det hele med. Samtidig med at man får styr på lektierne, er studiegruppen også med til at få et godt socialt netværk.

 

Hav det sjovt og gør spontane ting

 

Alt det kedelige snak om økonomi, lektier, planlægning, forsikring og alle andre voksenting kan være meget kedeligt. Men når du har styr på de praktiske ting, kan man tillade sig et frirum til at lave de ting man rigtig gerne vil. Det er vigtigt at have nogle gode interesser ved siden af studiet, som man kan se frem til efter en lang dag med næsen begravet i bøgerne. Det kan være med til at holde humøret højt i hverdagen.

 

De små succeser

Det er i sig selv en succes at komme på en videregående uddannelse og gennemgå den til sidst at stå med en uddannelse. Dog er det en langvarig proces som kan tage flere år. Man skal derfor sætte pris på at fejre når man består en eksamen eller hvis man har fremlagt et stort projekt. Det kan være med til at gøre man har noget at se frem til, i stedet for at en eksamen føles som en træls forpligtelse som du har hængende over hovedet.

 

Få dig et godt netværk

Det allervigtigste for at få et godt studieliv er netværk. At man har nogle gode solide relationer, man kan læne sig op af og tale med. Det kan være alt afgørende til når det hele er lidt hårdt, og eksamensperioden presser på. Igen vil en stærk studiegruppe, være rigtig rart at læne sig op af. I sidder alle sammen i samme situation og i kan sætte jer ind i de samme problemer. Det også være i deler fælles interesser i fritiden, som i kan hygge jer med når lektielæsningen er overstået. Derudover kan man tage til sociale arrangementer, som der et væld af i de danske studiebyer. Dog skal der altid være plads til at ringe hjem til mor og far når det hele er lidt hårdt.

 

Med disse guidelines skal du nok få en rigtig god start på dit næste studie. Få styr på SU, mulighed for boligstøtte og find en lejebolig der passer til dig. Du kan her på siden oprette en boligagent, så du får et nys om når der kommer en bolig der passer dine behov.