top-banner.jpg (1)

Gode råd når du flytter hjemmefra

Gode råd når du flytter hjemmefra

 

Når du flytter hjemmefra, har du helt sikkert en masse forventninger til, hvordan din nye tilværelse bliver. Du ser frem til friheden og uafhængigheden, men samtidig undgår du ikke helt de mindre sjove ting, som også følger med, når man flytter hjemmefra. Man skal undvære mors hjemmelavede måltider, og der er regninger, der skal betales.

I dette indlæg vil der være fokus på nogle af de økonomiske perspektiver, som følger med det at flytte hjemmefra, så du bliver bedre rustet til at stå på egne ben.

 

Lejebolig

For at flytte hjemmefra kræver det, at du har en bolig at flytte i. Derfor skal du først og fremmest finde en lejebolig, som passer til dit behov. Det kan være alt fra et kollegieværelse, et bofællesskab eller din egen lejlighed. Dette første og vigtigste punkt er noget, som vi på BoligDK kan hjælpe dig med. Vi har nemlig et stort udvalg af både værelse og lejligheder i alle størrelser og i alle områder, så der er noget, der passer til dig og dine boligønsker. 

 

Der følger naturligvis nogle udgifter med, når man flytter i en bolig. Først og fremmest skal der lægges et indskud, som typisk består af depositum (månedlig husleje x 3), første måneds husleje og eventuelt en forudbetalt leje. Derefter vil du blive opkrævet en husleje hver måned, som du skal have økonomisk overskud til at kunne betale. Det er vigtigt at have et realistisk overblik over økonomien, når du skal flytte hjemmefra, så du er sikker på, at du kan betale husleje mm. hver eneste måned. 

 

Indskud

For at gå i dybden med indskuddet, og hvad det helt præcist indebærer, så kan det forklares ganske kort. Den største del af indskuddet er det depositum, som du betaler, inden du flytter ind. Depositummet er dyrere, jo dyrere lejemålet er. Depositummet sikrer udlejeren, at der er penge til istandsættelse, når du engang fraflytter lejemålet, og det overskydende beløb vil blive tilbagebetalt til dig. Derfor giver det god mening at passe godt på lejemålet, selvom du ikke selv ejer det. Depositummet må max udgøre 3 måneders husleje eksklusiv forbrug. 

 

Derudover er det muligt for udlejeren at forlange op til 3 måneders forudbetalt leje, så udlejeren er sikret, at der bliver betalt husleje selvom, at lejeren har opsagt lejemålet. Dette beløb tilbagebetales ikke, men det vil betyde, at du ikke skal betale husleje i de sidste måneder, da indskuddet dækker dette.

 

Andre udgifter

I nogle lejeboliger er akonto udgifter inkluderet i huslejen, og du vil derfor automatisk blive opkrævet for disse. I de fleste tilfælde gælder det udgifter som vand og varme, men hvis de ikke er inkluderet, skal du have udgifterne medregnet i dit budget.

Gennemsnitspriser for udgifter for en enkelt person, efter udbyder er:

  • El: 240 kroner om måneden.
  • Vand: 180 kroner om måneden.
  • Varme: 150-450 kroner om måneden. (Bolig på ca 55 kvadratmeter).
  • Varme: 150-450 kroner om måneden. (Bolig på ca 55 kvadratmeter)
  • Internetforbindelse: Afhængig af selskab og hastighed – 200 kr.
  • Medielicens: 2.527 kr. årligt i 2018. (1.263,50 kr., hvis du betaler halvårligt eller 210,58 kr., hvis du betaler månedligt)

Møbler

For at skabe dit eget lille hjem kommer du ikke udenom møbler, som er essentielle for, at du kan få en dagligdag kørende i dit nye hjem. Der er de grundlæggende møbler som seng, sofa, spisebord, stole mm. Dette kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, og det er derfor fornuftigt at gøre op med sig selv, om man måske ikke kan nøjes med at finde lidt billigere løsninger, da ens inventar i en lejlighed ofte skifter, når du skifter bolig, da det ikke er alt, som passer til den nye bolig. Der er mange penge at spare ved at tage sine egne møbler med hjemmefra så vidt, at dette er muligt, og derudover kan man finde mange fine ting brugt. Dette vil kunne spare dig en masse penge, og der vil komme plads i budgettet til nogle af de mere sjove ting.

 

Andre ting

Når man flytter hjemmefra opdager man for alvor, hvor mange ting, man skal bruge i et hjem for at få det til at fungere optimalt. Der er alverdens redskaber mm. i et køkken, som man kan få brug for, og ofte opdager man det ikke før man står midt i madlavningen og opdager, at man ikke har en hvidløgspresser eller lignende. Der er altså en del ting, som man ofte tager for givet, når man bor hjemme ved mor og far, som jo har fået indsamlet en masse inventar over årene. Det vil være en god idé at sætte sig ned med sin mor og far og lave en liste over de ting, som man sammen finder mest nødvendige. Dertil kan det jo være, at man er så heldig, at de har en ekstra pakke viskestykker eller lign. liggende, som du kan få lov at tage med.