top-banner.jpg (1)

Fremleje af et værelse eller en lejlighed

Fremleje af et værelse eller en lejlighed

Hvad betyder fremleje?

Definitionen af fremleje bruges hvis man ønsker at udleje en lejlighed, man selv ejer. Begrebet kan også bruges, hvis du kun ønsker at udleje dele af din lejlighed.

Fremleje af en ejerlejlighed

Hvis du ønsker at fremleje din lejlighed i en bestemt periode, er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. Ifølge lovgivning må man kun fremleje sin bolig i op til to år. Dette kunne være i tilfælde af, at du eksempelvis skal udstationeres, studieophold i udlandet, sygdom eller hvis du midlertidig er flyttet. Du skal dog være opmærksom på, at hvis ejendommen du bor i, indeholder færre end 13 lejemål, eller hvis det samlede antal personer som bor i lejemålet overstiger antal beboelsesrum, så har udlejer mulighed for at modsætte sig fremlejeforholdet. Dette er muligt på grund af, at dette betegnes som en ”rimelig grund” for udlejer til at stoppe fremlejeforholdet.

Hvis du ønsker at fremleje, så skal du have en fremlejeaftale som indgås med en skriftlig lejekontrakt mellem dig som fremlejegiver og fremlejetager. Hertil skal du huske at give udlejer en kopi af lejekontrakten inden fremlejeperioden begynder. Hvis der er noget som går i stykker, så er det dig som lejer, der hæfter for overholdelse af husorden i forhold til din udlejer.

Det er også dig som udlejer, der hæfter for betaling af husleje, som skal videre til den oprindelige udlejer. Det betyder, at din fremlejer overtager pligten til at betale husleje rettidigt og overholde husordenen, mens du hæfter, hvis fremlejeren ikke lever op til de medfølgende pligter. Hvis din udlejer opdager, at du har fremlejet i mere end to år, så vil dette betyde, at din udlejer vil kunne kræve fremlejeaftalen ophørt. Hertil vil udlejeren også kræve fremlejeaftale ophørt, hvis du fremlejer i mere end to år eller gentager fremleje uden din udlejers samtykke. Hvis du ikke reagerer på dette, vil din udlejer kunne ophæve lejeforholdet, og du vil ikke kunne bo der mere.

Udlej et værelse - opret annonce her 

 

Opsigelse af fremleje

Hvis du ønsker at opsige fremleje af et værelse, skal du som fremlejegiver give fremlejetager en skriftlig besked. Dette skal ske senest 4 uger før fremlejekontrakten afsluttes. Dette er dog kun i tilfælde af fremleje af værelser, hvis det er en lejlighed som fremlejes, og hvor du gerne vil opsige. Så skal dette ske senest 6 uger før. Hvis du som fremlejetager gerne vil opsige fremlejekontrakten, så skal dette meddeles til fremlejegiver senest 4 uger førend at fremlejekontrakten afsluttes. Du skal huske, at opsigelsen skal ske pr. den 1. i måneden.

 

Fremleje af dele af din bolig

Kunne du godt tænke dig at fremleje dele af din bolig, hvor du eksempelvis udlejer et værelse? Så har du ifølge dansk lovgivning ret til det, hvis længden af den del af boligen som du ønsker at fremleje, ikke overstiger halvdelen af boligens areal. Eksempelvis må du ikke leje dig ind i en 180 m2 bolig, hvis du ønsker at leje de 120 m2 ud. Herudover skal der være et beboelsesrum pr. person, der bor i lejligheden. Dette betyder dermed, at der højst må bo 2 personer i en 2-værelses lejlighed. Der er dog ikke nogen tidsmæssig begrænsning, hvis du kun fremlejer dele af lejligheden. Der er heller ikke nogle specielle regler for bebyggelser med færre end 13 lejemål. Det eneste, der er vigtigt, at du har styr på, er den skriftlige lejekontrakt mellem dig som fremlejegiver og din fremlejer (fremlejetager). Din udlejer skal have en kopi af den. Hertil er det vigtigt, at du ved, at det er dig som hæfter over din udlejer, hvis den person, som du fremlejer til, ikke overholder den indbyrdes lejeaftale. Dette kunne eksempelvis være hvis huslejen ikke betales eller hvis husordenen overtrædes - så hæfter du for beløbet eller skaden. Ønsker du at dele din lejebolig med andre, er det dig som hovedsageligt vil stå på lejekontrakten, medmindre at du ønsker, at den personer, som lejer et værelse af dig, skal have de samme betingelser på lejekontrakten. I tilfælde af, at der flytter en kæreste eller en ven ind, skal kontrakten laves om, således at I begge står på og fremgår af lejekontrakten. Ønsker du mere viden om lejeloven og hvordan man fremlejer, kan dette læses i lejelovens kapitel XII.

 

Depositum ved fremleje

Hvis du ønsker at fremleje et værelse eller din lejlighed, så anbefales det, at fremlejetager indbetaler et depositum på mindst 3 måneders husleje til fremlejegiver, hvis aftalen lyder på mindst 6 måneders fremleje. Hvis fremlejen er på 3 måneder, så anbefales det, at der mindst indbetales et depositum på to måneders husleje. Når perioden for fremleje er slut, så skal fremlejegiver betale depositummet tilbage, såfremt der ikke er udbedringer.

Hvad bruges depositum til? 

Når der skal indbetales til depositum, så er det for at kunne dække eventuelle skader/mangler på værelset. Herudover er det til afregning af vask efter endt fremleje og hertil ved eventuel manglende betaling af husleje. Ved afslutning af fremlejeperioden, skal fremlejegiver udregne, om der skal betales overskydende depositum tilbage. Dette skal senest gøres en måned efter endt fremlejeperiode.